Важливі поради першокурсникам

Як упоратися зі стресом, подолати невпевненість і бути готовим до майбутніх труднощів?

Поради для тих, хто тільки-но починає пробувати себе в ролі студента.

Студентські роки – одні з найяскравіших моментів у житті людини. НМТ позаду, студентський квиток отриманий, і ось новий студент опиняється на порозі першого етапу у доросле життя.

Усвідомте початок нового життя

Для початку зрозумійте, що зараз настав час нових знайомств та отримання знань з обраної спеціальності. Цей стиль життя точно не співпадатиме з тим, що був у вас раніше. Навчіться самостійно працювати і вирішувати проблеми, що виникають. Якщо у шкільні роки треба було обов’язково вивчати необхідний матеріал, то зараз – ніхто вас не змушуватиме. Усвідомлення того, що тепер освіта залежить лише від вашого бажання та прагнення – перший крок на шляху до успіху у навчанні.

 

Знайте свій розклад

 

Розклад у вишах помітно відрізняється від шкільного.

Також не плутайте лекції та семінари. На перших викладач розповідає якусь тему, на других виступають вже студенти: діляться своєю домашньою роботою: відповідають на запитання, показують доповіді та презентації.

 

Відвідування пар та виконання домашніх завдань – ваша турбота

 

Ще одна очевидна істина, зневага до якої призводить до сумних наслідків. Про успішність студентів, на відміну від школярів, ніхто не дбає, тому що це відповідальність ваша, а не педагогів: погано вчитеся і прогулюєте — чекайте на відрахування.

 

По можливості відвідувайте всі лекції, ставте питання, готуйтеся до семінарів та своєчасно виконуйте курсові та семестрові роботи. Це підвищить ваші шанси на залік або іспит автоматично. І сьогодні отримати доступ до всієї потрібної літератури легше, ніж 20 років тому, коли інтернет був не настільки поширеним і доводилося «жити» в бібліотеці.

 

Дотримуйтесь тайм-менеджменту

 

Щоб встигати підготуватися до всіх семінарів та практичних занять, необхідно навчитися розставляти пріоритети та складати особистий розклад. Ставтеся до цього пункту з великою відповідальністю і тоді ви не зіткнетесь із проблемами з розряду «не встиг» або «забув». Складайте списки всіх справ та дедлайнів, ведіть онлайн-розклад, розподіляйте завдання на день/тиждень/місяць, наклеюйте різнокольорові стікери по всій кімнаті – використовуйте будь-який спосіб, який допоможе контролювати вашу діяльність.

 

Заводьте нові знайомства

 

Намагайтеся не бути замкнутими, навіть якщо ви дуже сором’язлива людина. Будьте максимально доброзичливими з однокурсниками – вони також потрапили у незнайому атмосферу, як і ви. Обмінюйтесь контактами, вливайтеся в колектив, у певний момент вас може врятувати саме взаємодопомога людей, з якими ви разом навчаєтесь. Не забувайте про контакти зі старшокурсниками, заводьте корисні знайомства – вони зможуть поділитися досвідом, знаннями та матеріалами. Спілкуйтеся з викладачами, давайте зрозуміти, що ви зацікавлені у вивченні предмета. Набагато краще знайомитись з ними на початку курсу, а не під час іспиту.

 

Навчіться відпочивати

 

Як це не звучало дивно, дуже важливо знаходити час для відпочинку. Коли дедлайн вже на носі і сесія не за горами не дозволяйте собі довго сидіти на місці або працювати без перерви. Подорожуйте, проводьте час із друзями чи родиною, ходіть у кіно чи просто нічого не робіть. Найголовніше – навчитися присвячувати собі достатньо вільного часу. Після гарного відпочинку вам буде легше працювати, а значить знання будуть краще засвоєні вами.

 

Не дозволяйте стресу брати владу над вами

 

Стрес під час сесії, тривога перед заліками та іспитами, хвилювання при очікуванні оцінки – це абсолютно нормальні почуття. У розумній мірі це стимулює процес підготовки і навіть не дозволяє сидіти без діла. Однак у таких ситуаціях важливо пам’ятати, що від цього не залежить все ваше життя. Всі люди припускаються помилок, набагато важливіше навчитися знаходити вихід з них. Тому не впадайте в істеричний стан і не дозволяйте собі зайво панікувати, тоді ви зможете впоратися зі стресовими ситуаціями і залишитися спокійним.

 

Насолоджуйтесь студентством

 

Студентство – особливий час. Це не можна порівняти з жодним іншим періодом у житті. Тому запам’ятовуйте кожен момент, навчайтеся на своїх помилках і знаходьте філософію життєвої мудрості. Отримуйте насолоду від навчання, не сприймайте це як черговий етап монотонного навчання. Академія – це не просто лекції та квитки на іспитах. Це ціле життя, яке подарує багато яскравих спогадів. Ловіть момент!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *